تصرف کارگردان در این داستان نمونه قابل بحثی در سینماکتاب است:
داستان زخم شیر نوشته صمد طاهری قصه ای ضد جنگ است که با ظرافت یک شهر خراب شده و متروکه و حیواناتی رها شده و انسان هایی گرسنه را توصیف می کند. اقتباس از قصه استخوان دار از ساخت فیلم های سطحی جلوگیری می کند. ولی فیلم یدو با اضافه کردن حضور رزمندگان و تغییر پایان بندی آن را به قصه مقاومت تبدیل کرده است. نویسنده هم گفته است که پایانبندی فیلم اشکال منطقی دارد و اصلا همخوان نیست. در حالی که توجه نکرده که فیلمساز منطق ضدجنگ داستان را ارتقاء داده و تبدیل به منطق مقاومت کرده است پس قاعدتاً یدو نباید شهرش را ترک کند. شهری که محله ذوالفقاری دارد شایسته نیست فقط قصه ترک کردن آن روایت شود. تصرف مهدی جعفری در قصه، که خود یک مستندساز هم هست، مستند به واقعیات و متکی به آرمانهاست. تبلیغ بیشتر تفاوتهای فیلم و کتاب به درک بیشتر هر دو اثر کمک میکند. گرچه داستان تفاوتهای جدی دارد ولی واقعیتها و نگاه مردمی نویسنده در فیلم حفظ شده و همین ویژگی داستان توجیه خوبی برای اقتباس از آن است.
در نشست سینماکتاب کرمانشاه مهدی جعفری کفت: آگاهانه در داستان تغییر ایجاد کردم. متاسفانه در کشور ما اقتباس کم اتفاق میافتد. اما نمیدانم چرا جهان ادبیات تلخ است اما در سینما باید امید و شادی وجود داشته باشد. نویسنده پایان فیلم را دوست نداشت دلیل این تغییرمن، نیاز به خلق یک قهرمان بود و باید این اتفاق میافتاد تا درام در فیلم به وجود میآمد.
وی افزود: به من گفتند اگر تلخی داستان را نگه داری شانس موفقیت تو در جشنوارههای خارجی زیاد است اما میخواستم منصفانهتر به واقعیتها نگاه کنم.
- ۱۴۴ نمایش