تفکر توحیدی

وبلاگ هزار و یک حرف

تفکر توحیدی

وبلاگ هزار و یک حرف

این وبلاگ تلاشی برای تبیین تفکر توحیدی است

کانال تلگرامی رضاکریمی
https://telegram.me/karimireza1001

جلسه نقد و بررسی کتاب «نظریه وحدت متعالی دین» روز پنجشنبه 25 مرداد در سالن جلسات کتابخانه امیرکبیر کرمانشاه برگزار شد.

در این جلسه نویسنده کتاب گفت: این کتاب را به طور کلی با این هدف نوشتم تا بگویم قرآن در مورد «دیگران» چه نظری دارد؟ اکنون برخی می گویند قرآن ادیان دیگر را قبول ندارد و برخی این جمله مشهور را تکرار می کند که موسی به دین خود و عیسی به دین خود! اما مسئله این سادگی نیست

و بسیاری نظرات مانند کثرت گرایی دینی و شمول گرایی و سنت گرایی و اتحصارگرایی را می توان  یافت که در خصوص مناسبات میان ادیان نظر داده اند ولی در این کتاب به این نتیجه رسیده ام که نظر قرآن ویژه خود است. رضاکریمی ادامه داد: در قرآن شواهدی به نفع کثرت ادیان و شواهدی به نفع وحدت و انحصار دین حق وجود دارد که در نتیجه گیری تلاش کردم این تضاد ظاهری آیات را جمع بندی کنم.

در ادامه جلسه دکتر حاتمی، از اساتید دانشگاه در رشته فلسفه، گفت واژه وحدت بارمعنایی خاصی دارد و باید به صورت دقیق این واژه تعریف شود و از طرف دیگر در این نظریه می بینیم که توحید کلمه مشترک ادیان معرفی شده است در حالی که درکهای مختلفی از توحید وجود دارد که بین طرفداران یک دین هم به تناسب روحیات، مختلف می شود.

امیر کرم از نویسندگان و پژوهشگران، در این جلسه گفت برخی به دیدگاه حقیقت گرایی نام انحصارگرایی می دهند تا آن را رد کنند ولی در این کتاب نظریه انحصارگرایی رد شده است در حالی که این نظریه ای جدید و مدرن است که برای مبارزه با حقیقت گرایی جعل شده است. وی ادامه داد: نظریه پلورالیسم دینی هم در عصر مدرن توسط فراماسون ها برای مقابله با حقیقت واحد به وجود آمده است. بنابراین ضرورتی برای نوشتن این کتاب و بیان نظریه جدید احساس نمی شود.

در ادامه مهدی عباسی از پژوهشگران حوزه دین گفت: باید منظور از دین روشن شود چرا که بسیاری از ادیان مانند بودا توحید ندارند. وی در ادامه گفت در طول تاریخ ادیان به قتل پیروان یکدیگر فتوا می دادند و پلورالیسم دینی برای حل این مشکل بیان شده است و نباید آن را یک نظریه فراماسونری دانست.

سعید امامی از کتابداران کرمانشاه در این جلسه بیان داشت: امام رضا علیه السلام در مناظره با پیروان ادیان دیگر به کتابهای خود آنها استناد می کرد و این همان تصدیق تورات و انجیل است که در قران بیان شده است ولی در این کتاب این مناظرات ذکر نشده است.

مهسا رجب زاده، دیگر منتقد کتاب، در این جلسه اظهار داشت: اسم کتاب در حد فهم عامه نیست و علاوه بر این بسیاری از افراد در خصوص مسئله کثرت گرایی دغدغه قرآنی ندارند پس جا داشت که استدلال فلسفی هم در خصوص موضوع کتاب بیان می شد.

پس از بیان نکات دیگر منتقدین ، نویسنده کتاب گفت: در مقدمه کتاب معانی واژگان وحدت و دین بیان شده است و این کتاب چون ذیل مطالعات قرآنی است تنها از دیدگاه قرآن به موضوع پرداخته ام و معتقدم در خصوص نظر قران هم اختلاف نظر آشکار است و نیاز به بررسی و جمع بندی وجود داشته است. کریمی ادامه داد: معتقدم برای حل مشکل اختلافات ادیان راه حل درون دینی وجود دارد و محتاج راه حل برون دینی نیستیم.

وی در پایان گفت از کلیه نظرات کلی و جزئی حضار ممنونم و مطمئنم در چاپ بعدی کتاب این نکات موجب اصلاح و تکمیل مباحث آن خواهند بود.

گفتنی است کتاب «نظریه وحدت متعالی دین» سومین کتاب رضاکریمی است که در حوزه مطالعات قرآنی با موضوع وحدت یا کثرت ادیان در قران توسط انتشارات بنیان مرصوص منتشر شده و در کتابخانه های عمومی استان ثبت شده است.

 

مطلب تکمیلی:

مقاله نظریه «وحدت متعالی دین»

  • رضا کریمی

نظرات (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی