تفکر توحیدی

وبلاگ هزار و یک حرف

تفکر توحیدی

وبلاگ هزار و یک حرف

این وبلاگ تلاشی برای تبیین تفکر توحیدی است

کانال تلگرامی رضاکریمی
https://telegram.me/karimireza1001

  نام فیلم جنگهای کتابخانه ای (Library Wars) به جنگ های ستاره ای اثر جرج لوکاس شباهت دارد و هر دو اثر به دو پدیده مهم در دنیای مدرن می پردازند: یکی به فضا و ستارگان و دیگری به کتابخانه.  در نخستین مرحله، نویسنده‌‌ای به نوشتن 4 جلد رمان اقدام کرد. در مرحله بعد، 2 کمیک استریپ (مانگا) بر اساس آن شکل گرفت؛ سپس 2 نمایش رادیویی اینترنتی بر اساس آن ساخته شد، سپس بعد از آن یک پویانمایی (جنگ کتابخانه) و بعد از آن نیز دو فیلم بر اساس آن ساخته شد. به نظر می رسد این فیلم داستان مهمی در ژاپن باشد که چند بار به صورت انیمیشن و فیلم سینمایی مورد اقتباس قرار گرفته است.

این فیلم جامعه ای در آینده ژاپن را نشان می دهد و داستان بر مبنای تقابل ام بی اف (تشکیلات سانسور کتابهای ممنوعه) و ال دی اف (تشکیلات دفاع از آزادی کتابخانه و کتاب های مجاز) شکل می گیرد که به موازات آن داستان عاشقانه یک دختر برای رسیدن برای پرنس خود هم روایت می شود.

نکته جالب این است که تشکیلات ام بی اف هم گاهی برای اعمال خود توجیهات قابل تأملی دارد مانند پیدا شدن رمان های ترسناک در محل زندگی قاتل. در واقع جدال هر دو تشکیلات بر اساس استناد به قانون صورت می گیرد و در یک مورد ال دی اف با برگه قانونی گروه اعزامی از ام بی اف مواجهه می شود. آنها ابتدا به  یکدیگر احترام نظامی می گذارند و بعد جنگی سخت را با هم آغاز می کنند!

این فیلم داستان متفکرانه ای ندارد و بار احساسی آن به واقع بینی ها غلبه دارد اما ایده اصلی که نوعی تقدیس کتاب و جنگیدن به خاطر آزادی بیان است قابل بحث است. هدف شخصیت اصلی فیلم هم رسیدن به پرنس (شاهزاده) زندگی اش است و پرنس فیلم کسی است که به آزادی کتاب احترام می گذارد و یک بار کتاب او را ازدست سانسورچی ها نجات می دهد.

در این فیلم قانون آزادی کتابخانه در ابتدا و میانه و انتهای فیلم بارها مورد اشاره قرار می گیرد.کتابخانه در دنیای مدرن رسالت اصلی خود را جریان آزاد اطلاعات قرار داده است و مروری بر بیانیه های ایفلا (فدراسیون بین المللی  کتابخانه ها و مؤسسات کتابداری) هم اهمیت این نکته را نشان می دهد. در واقع در جهان مدرن بیشتر از آنکه تبلیغ و تربیت بر اساس کتابها اهمیت داشته باشد، آزادی اطلاعات اهمیت دارد و بر این اساس فیلم ها و داستان های زیادی خلق شده است. در این فیلم مهم نیست که پرنس فیلم کتاب می خواند یا نه؟! اساساً لذت خواندن هم چندان به چشم نمی خورد و جز چند صحنه در آغوش کشیدن کتاب و ناراحتی از خیس شدن جلد کتاب به محتوای کتابها اشاره ای نمی شود. چرا که بیش از خود کتاب، آزادی کتاب اهمیت دارد! جنگ کتابخانه ها یکی از نقاط اوج چنین جایگاهی است. شاید اگر آزادی و سانسور اینقدر در غرب مدرن (که ژاپن هم جزئی از آن است) مسئله نبودند و اهمیت نداشتند، بشر به جایی نمی رسید که روزی در کتابخانه داستان جنگی و اکشن بسازد!  

  • رضا کریمی

نظرات (۱)

  • ونوس قادری
  • ایکاش این فیلم را می دیدم حیف که مسافر بودم.
    ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
    شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
    <b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
    تجدید کد امنیتی