تفکر توحیدی

وبلاگ هزار و یک حرف

تفکر توحیدی

وبلاگ هزار و یک حرف

این وبلاگ تلاشی برای تبیین تفکر توحیدی است

کانال تلگرامی رضاکریمی
https://telegram.me/karimireza1001

  http://kermanshahpl.ir/Portal/Picture/ShowPicture.aspx?ID=d125a0eb-08ff-446b-bc87-47e11b4fc440گفت و گو با همسران شهدا گاهی به سمت روایت سیره شهدا جهت می گیرد و گاهی از همسران شهدا بیشتر سخن به میان می آید. دختر شینا در دسته دوم جای می گیرد و مخاطب چندان با شخصیت شهید آشنا نمی شود چرا که داستان بیشتر در مورد خانواده است و جز یکی دو روایت از ماجرای درگیری شهری با منافقین و شرح ماجرای شهادت برادر همسر باقی ماجراها از همسر شهید می گوید نه از شهید. همسری که گرچه بسیار هجران می کشد اما گاه مستقیما در پادگان ابوذر طعم جنگ را از نزدیک می چشد.
دختر شینا  روایتی از زندگی زن در گذشته ماست. گرچه داستان مربوط به همین نیم قرن اخیر است اما مختصات نوع زندگی شخصیت ها زمان را بسیار سنتی تر نشان می دهد.
شهید مطهری گفت در گذشته انسان بودن زن فراموش شده بود و امروزه زن بودن زن. دخترشینا داستان یک زن سنتی است که این قاعده در مورد او صادق نیست. او زنی روستایی و بی سواد است که نه یکی دو  که پنج بچه به دنیا می آورد و در محل زندگی اش، مادر شوهرش هم زایمان می کند و او از دوقلوهای به دنیا آمده نگهداری می کند و در تمام زندگی ماه ها تنها و بدون شوهر زندگی را از سر می گذراند. علاوه بر همه اینها جنگ مزید بر تمام رنج هاست. با وجود همه این رنج ها داستان هایی که در مورد ظلم به زنان در گذشته شنیده ایم را در این جا نمی شنویم. همچنین روابط عاشقانه هم متناسب با دنیای سنتی بین پدر و دختر و زن و شوهر جریان دارد. عشق همراه با شرم وحیا و بدون لفاظی های افسارگسیخته زبانی که در ارتباطات امروز می بینیم و یا برخی گفت و گوهای نامأنوس که در سریال های تلویزیونی تاریخی زندگی خانواده در گذشته را به تصویر می کشند، در این کتاب به چشم نمی خورند.
به طور مثال این قسمت از کتاب عشق را به خوبی به تصویر می کشد اما آمیخته با احترام وحیا و سادگی: «شوهرم گفت به جان خودت این چند روز آخر را فقط با یک تکه نان و چند بیسکویت سر کرده ام.
خم شدم سفره را جمع کنم پیشانی ام را بوسید. سرم را پایین انداختم!
گفت خیلی خوشمزه بود. دست و پنجه ات درد نکند.
خندیدم و گفتم نوش جانت خیلی هم تعریفی نبود. تو خیلی گرسنه بودی!» ص۱۲۷

دختر شینا مظلوم و بی دفاع نیست؛ او از دوری شوهرش شکایت می کند و حتی از تعداد زیاد فرزندان هم نالان است و رنجهای زیادی را تحمل می کند حتی عمرش تا دوره میان سالی بیشتر دوام نمی آورد. اما گزارش این شکایت و ناله موجب نمی شود که ما نتیجه بگیریم که به او ظلم شده یا زندگی غیرانسانی داشته است.
این فراز از کتاب شکر و شکایت را به خوبی با هم به تصویر می کشد« چشمم به عکسش افتاد... با دندان محکم لبم را گاز می گرفتم تا بغضم نترکد؛ اما توی دلم فریاد می زدم: «صمد! صمد جان! پس توی کی می خواهی به داد زن و بچه هایت برسی. پس تو کی میخواهی مال ما باشی؟!». هنوز پیشانی ام از داغی بوسه اش گرم بود...» ص۲۳۶
دختر شینا داستانی از یک زندگی ساده، سخت و گرم زن ایرانی در گذشته ماست؛ زن ستار و زنی ستار که با زندگی می ساخت. زنی که زن زندگی بود. از این جهت پیشنهادم برای عنوان کتاب به جای دختر «شینا» ، مادری که چندان در کتاب نقش بارزی ندارد؛ حتی به اندازه پدر، عنوانی است که یادآور «همسر ستار» باشد.

«کاسه انار را گرفت دستش و قاشق قاشق خودش گذاشت دهانم گفت قدم الهی اجرت با حضرت زهرا الهی اجرت با امام حسین. کاری که تو می کنی از جنگیدن من سخت تر است. می دانم. حلالم کن... هنوز انارها تو دهانم بود که صدای بوق ماشینی از توی کوچه آمد... بلند شد لباس هایش را پوشید٬ گفت: دنبال من آمده اند، باید بروم. انارها توی گلویم گیر کرده بود. هر کاری می کردم پایین نمی رفت. آمد پیشانی ام را بوسید و گفت: زود بر می گردم. نگران مباش». ص۱۷۵

این کتاب در مورد همسر ستار است نه در مورد ستار. مگر خود ستار نگفت: که کاری که تو می کنی از جنگیدن من سخت تر است؟!

*سخنرانی در همایش کتاب #دختر_شینا ۲۸ آذر۱۳۹۴ در کرمانشاه

  • رضا کریمی

نظرات (۲)

با تشکر از مطالب زیبا و وبلاگ فعالتان



پست شما در مرجع وبلاگ نویسان استان کهگیلویه و بویراحمد " حرف ناب " منتشر گردید انشالله که راضی  باشید.

http://harfenab.ir/news/1186/%D9%87%D9%85%D8%B3%D8%B1-%D8%B3%D8%AA%D8%A7%D8%B1-%D9%88-%D9%87%D9%85%D8%B3%D8%B1%DB%8C-%D8%B3%D8%AA%D8%A7%D8%B1
  • ونوس قادری
  • آنان که رفتند کاری حسینی کردند و آنان که ماندند کاری زینبی.
    ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
    شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
    <b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
    تجدید کد امنیتی