تفکر توحیدی

وبلاگ هزار و یک حرف

تفکر توحیدی

وبلاگ هزار و یک حرف

این وبلاگ تلاشی برای تبیین تفکر توحیدی است

کانال تلگرامی رضاکریمی
https://telegram.me/karimireza1001

دکتر داوری اردکانی در کتاب «اخلاق در عصر مدرن» نوشته است: انتخاب کتاب برای کتاب خوان ها و تعیین تقدم خواندنی ها و شنیدنی ها برای مردم هر حسنی داشته باشد لااقل دو عیب بزرگ دارد. یکی اینکه حدود علم و درک مردمان با فهم انتخاب کنندگان معین و محدود می شود و عیب بزرگتر اینکه این کار نتیجه ای ندارد و شاید به نتیجه معکوس برسد. در اتحاد جماهیر شوروی... (ص183)

البته خوشحالم که حدود 5سال پیش در پاسخ پرسش چه بخوانیم نوشته بودم آنچه تورا می خواند. در آنجا نوشتم که : منابع مطالعاتی من مشخص است اما دیگران هرکدام راهی متفاوت پیش روی خود دارند.  و اکنون احساس همزبانی با استاد دارم. فکر می کنم خدا هم همین را می خواهد که هر کس بر اساس خودشناسی راه خود را پیش ببرد.

 اما مسئله این است که این سخن از قلم کسی است که عضو هیئت امنای نهاد کتابخانه های عمومی بوده است و در زمان عضویتش یکی از مهمترین سیاست های آن نهاد معرفی کتاب و ارائه سیرهای مطالعاتی برای عموم بود. اکنون نمی دانم از بی اثری استاد گله کنم یا از ناکارآمدی سیاستها، چه اینکه هیئتی که قرار است سیاستگذاری یک مجموعه بزرگ را برعهده بگیرد نقش موثری در برنامه ها و خروجی های آن ندارد.

اما قضاوت عجولانه نباید داشت . به عنوان کارمند این نهاد شاهدم که دغدغه هایی برای رفع نیاز «چه بخوانیم» وجود داشت. از نظر من این نیاز پاسخی دارد و باید بهترین پاسخ را عرضه کرد. سیرمطالعاتی دادن به جای بسته های آماده باید حالتی پویا و منعطف داشته و تا حد امکان از محدودیتها بیرون بزند. ابتدای این کار نیاز به نظریه پردازی دارد. به جای قضاوت فقط می پرسم : سوالم این است که استاد بزرگ ما با وجود قدرت دخالت در سیاست ها در راستای یک فعالیت کتابخوانی مفید و ماندگار چه گامی برداشته است؟ اکنون در پایان دوران جنجالی مدیریت قبلی، چه اتفاقی در عرصه کتاب رخ داده که او  بتواند به خود منسوب کند؟ یا مخالفت با چه طرحی در کارنامه او ثبت شده است؟

استاد در دیدار با هیئت تحریریه روزنامه ایران (که گزارشی از آن در ویژه نامه نوروزی چاپ شد) گفته فردید فیلسوف شفاهی بود و من فیلسوف مکتوب هستم. آیا او در جلسات هیئت امنای نهاد کتابخانه ها هم همچنان مکتوب(م) بود؟! مطمئناً پاسخ به این سوال از طرف افراد آگاه به شناخت بیشتر استاد کمک می کند.

  • رضا کریمی

نظرات (۴)

باسلام

نکته مهمی بود. ممنونم
شگفتا!
موضوع تعیین سیر مطالعاتی و معرفی کتاب و پیشنهاد فیلم و امثالهم، چندین وقت ذهنم را در مواقع گوناگون به خود معطوف کرده بود. خرسندم که جناب داوری و شخص شما آن‌را مدّنظر قرار دادید و به آن توجه فرمودید.
ایشان درباره‌ی سیاست‌گذاری و دخالت فلاسفه و شعرا و حکما نیز نظریات جالبی دارد که می‌تواند راهگشای سرّ عدم دخالت‌شان در چنین فضاهایی باشد. مجملاً اینکه گفته باشند آن‌ها کاری نمی‌کنند ولی به دیگران قدرت عمل می‌دهند. البته باید به ذهن ایشان و جوّی که در حوزه‌ی فعالیت‌شان حاکم است واقف شد تا به تحقیق نظر داد.

پاسخ:
پاسخ: موضوع این است که ایشان خودش در سیاست ولو سیاست فرهنگی وارد شده پس باید کاری کند...
موضوع بسیار جالب و تامل برانگیزی است! تصور بنده از هیئت امنای نهاد حداقل در دوره گذشته، هیئتی نمادین و دکوری بوده و هست. موید به اینکه مطلع بودم جلسات این هیئت سالی تقریبا 2 یا 3 بار تشکیل می شده.(اگر اطلاعاتم غلط نباشد). اما باز هم سوال شما وارد است که نقش استاد داوری در این نهاد چه بود؟!
یا حتی نقش خانم سیمیندخت وحیدی؟
راجع به این که سیر مطالعاتی درست است یا نه؟ به تعبیر خود شما باید بحث شود. سیر مطالعاتی برای متخصصان نیست و من به عنوان کسی که قدری با کتاب مانوس بوده ام بسیار از راهنمایی های دوستانم استفاده کرده ام. بنابراین نمی توانم بکلی آن را رد کنم.
البته نکته نغز شما هم جالب بود. کسانی به عنوان سیاستگذار مطرح می شوند که اصلا اعتقادی به بسیاری از کارها ندارند. نباید تعجب کنیم که وضع کشور اینگونه است.

پاسخ:
پاسخ:
بله باید درباره امکان و نحوه سیر مطالعاتی بحث شود و البته این بحثها شروع شده...
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی