تفکر توحیدی

وبلاگ هزار و یک حرف

تفکر توحیدی

وبلاگ هزار و یک حرف

این وبلاگ تلاشی برای تبیین تفکر توحیدی است

کانال تلگرامی رضاکریمی
https://telegram.me/karimireza1001

شراب طهور درباره سلوک عرفانی است و شش فصل دارد: عناوین کلیّات، در آستانه ى سلوک، بنیادهاى حیات و سلوک عرفانى، روحیّات عرفانى، پایه هاى اصلى سلوک و آداب سلوک است . می توان گفت که در میان آثار نویسنده جامع ترین اثر سلوکی همین کتاب  است که در مورد بسیاری مفاهیم رایج توضیحات مفیدی بیان کرده است به عنوان مثال، در بحث توحید در رازقیت جامع ترین بحث قرآنی روایی که تابه حال خوانده بودم در این کتاب بود (ص139). علاوه بر این در سطحی نظری تر، تبیین ساده ای از مبادی عرفان نظری (ص40) را نیز به دست داده است.

 

زبان این کتاب ساده  است و مهدی طیب،  نویسنده کتاب ، از حاضرین فعال در مجالس مرحوم دولابی است که کتاب مهم و پرمخاطب «مصباح الهدی» را که از طریق تدوین تقریرات مرحوم دولابی تهیه شده است روانه بازار نشر کرده است. «شراب طهور» هم هر چند بدون ذکر نامی از استاد است اما اثر اندیشه های او در آن پیداست. مثلاً یکی از نکات مهم این است که در سلوک، محبت از خداست و اگر بنده حبی دارد بازتاب آن است، چنین دیدگاهی بر اساس نگرش توحیدی است که برای بنده چیزی نمی گذارد حتی محبت. نویسنده از این حب بنده با عبارت «تحبب» یاد می کند(ص114).

برای کسانی که می خواهند از طریق مطالعه وارد وادی سیر وسلوک عرفانی اهل محبت و ولا (مرحوم دولابی) بشوند می توان این کتاب را معرفی کرد. مطالب مطرح شده در این کتاب بسیار ساده ، قرآنی و روایی و به دور از حاشیه ها و تأویلات و شطحیات برخی کتب است و در عین حال مانند یک پل مخاطب را مستعد دریافت معارف بالاتر می کند. همیشه بزرگان اهل معرفت به چنین مقدماتی احتیاج دارند. کتاب مفید و موثر «مصباح الهدی» نیز چنین مقدمه ای را دارد. البته «مصباح الهدی» هم خالی از تصرفات مهدی طیب (حداقل به عنوان تقریرکننده و تدوین گر) نیست و متن اصلی و بدون تصرف سخنان مرحوم دولابی از اندیشه و معنویت بالاتری برخوردار است به همین جهت مجموعه کتب «طوبای محبت» از اصالت  برخوردار است(و حتی می توان گفت محتوایی ثقیل تر دارد) که می تواند به عنوان انتهای سیرمطالعاتی توصیه شود. بنابر این به دولابی خوانان توصیه می شود که اینگونه بخوانند:

مرحله اول: شراب طهور  ، مرحله دوم: مصباح الهدی،  مرحله سوم: طوبای محبت

یکی از مزایای چنین سیری این است که تصورات از اندیشه های متعالی مرحوم دولابی را ترقی می دهد و اصلاح و تکمیل می کند. نقطه مرکزی در اندیشه مرحوم دولابی نگرش توحیدی ولایی است. بر این اساس ایشان بر حدیث مهم اولوالالباب بسیار تأکید می کنند( که متن کامل عربی فارسی آن در مقدمه کتاب طوبای محبت و در کتاب مصباح الهدی آمده است) اما در «شراب طهور» اثری از متن کامل آن حدیث یا شرح و توضیح متن یا مفهوم اصلی آن وجود ندارد. علاوه بر این ، به نظرم در کتاب شراب طهور برخی نکات چندان با اصل اندیشه توحیدی  در طوبای محبت همخوانی ندارند. مثلاً استاد طیب در ص26 کتاب یکی از شاخصه های سلوک را «متعمقانه بودن» معرفی می کند در حالی که در سخنرانی مرحوم دولابی  در عین اهمیت قائل شدن برای تعقل و تفکر، به «تعمق» روی خوشی نشان داده نشده است و بیان این شاخص بی دقتی در فرهنگ سخنان آن مرحوم است. در جای دیگر ، استاد طیب معتقد است شروع معرفت با استدلال و برهان است(ص146) که به نظرم بازهم این تبیین نادقیق است، چنانچه که در جایی دیگر دومین راه یقین تلقین معرفی شده (ص151) که بازهم چنین توضیحی سبب شده اهمیت تلقین و اهمیت گذر از عقل استدلالی در سلوک توحیدی و اهل ولاء مغفول بماند...

و نمی دانم! شاید هم اگر صراحت بیشتری در کار می بود نمی توانستیم «شراب طهور» را برای آنانکه در آغاز راه هستند کتاب مناسبی بدانیم.

  • رضا کریمی

نظرات (۸)

مطلب قبلی را خواندم. این را نمی گفتی چه می گفتی؟


پاسخ:
پاسخ: تو هم یکی از همون اطرافیانی هستی که در مطلبم اشاره کردم!
  • مسعود صادقی
  • باسلام

    ممنونم. طبق روال همیشگی استفاده کردیم
  • علی صفدری
  • جالب بود
    یک کتاب دیگه هم از استاد طییب به نام سرحق هست که اون هم خواندنیه و در همین سیر میشه گنجاندش
    در مورد مصباح هم بگم که باور کنید به چشم خودم دیدم که خیلی ها رو تغییر داده


    پاسخ:
    پاسخ: مبحث شاخصه های سلوک در کتاب سرحق، به صورت خلاصه در شراب طهور آمده است
  • ابراهیمی
  • سلام حاج رضا
    جمع دوستان سازمان جوانانی و مشاورانی که گاه فقط مشاوره بلد نبودند در این وبلاگت جمع جمع
    آنهایی که اومدن و اما رفتن به ولایت
    انهایی که در نهاد کتابخانه ها همکارت هستند
    سلام به همه
    به همه انهایی که وبلاگ تو رو می بینند
    سلام به خودت رضا که الان هم حدس میزنم که توی اتاقت هستی و داری با وبلاگت سروکله می زنی
    همتون رو دوست دارم
    به قول شاعر
    دوست دارم یه خلده
    قد یه سوسک ملده
    دروغ گفتم نملده
    امروز سری هم به وبلاگت زدم
    گفتم پیامی به اندازه رفاقت قدیمیمون بنویسم که زیاد است
    در پناه حق

    پاسخ:
    پاسخ: سلام
    مشتاق دیدار
    سلام
    چقدر اهل نامه نوشتن هستید؟!
    لطفا به این آدرس سری بزنید و شما هم با ما همراه شوید.
    www.rasa88.blog.ir
    با تشکر "ماه ور"
  • بهزاد امیری
  • باش چو دولاب نالان چشم تر تا ز صحن جانت بر روید خضر
    دولابی،،، دولاب اشک،،،،عرفان
  • مکاریان پور
  • تا آنجا که می دانم مرحوم دولابی طوبای محبت را بیش از مصباح الهدی پسندیده بودند شاید به دلیل آن که مصباح الهدی گزینش است و راوی خود را تاثیر می دهد.

    پاسخ:
    پاسخ:
    منم در متن اعتقاد دارم که طوبای محبت سطح بالاتری دارد
    ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
    شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
    <b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
    تجدید کد امنیتی