تفکر توحیدی

وبلاگ هزار و یک حرف

تفکر توحیدی

وبلاگ هزار و یک حرف

این وبلاگ تلاشی برای تبیین تفکر توحیدی است

کانال تلگرامی رضاکریمی
https://telegram.me/karimireza1001

چکیده مقاله «جنس مؤنث در قرآن و حدیث»؛ ارائه شده در سمینار «ریحانه ی آفرینش»

مذکر و مؤنث از نظر اصل «عمل» و نتایجی که از اعمال نصیب انسان ها می شود هیچ تفاوتی ندارند اما از نظر قرآن بین دختر و پسر تفاوت است. غالب مباحث مربوط به زن و دختر،  به نقش مهم جنس مؤنث در خانواده اشاره دارد. آنچه که بیشتر در این مقاله مدنظر است استنطاق جایگاه سیاسی اجتماعی زن با لحاظ نمودن شرایط طبیعی و خلقی اوست. قاعده کلی در مورد جنس مؤنث و مذکر را می توان در یک تعبیر مشهور بیان کرد: «دختر رحمت است و پسر نعمت». دختر ضعیف است و خداوند به انسان ضعیف رحم می آورد اما پسر قوی است و خداوند به جای رحم بر قوی، از نعمتی که بر او داده شده سوال می کند. پرسش اصلی این است که با وجود تأکید بر ضعیف بودن، «عمل»  مؤثر و مأجور توسط جنس مؤنث چه معنایی دارد؟ باید بتوان با استفاده از قرآن و نگرش قرآنی به زن «عمل زنانه» را هم مطابق آن تعریف نمود. برای پاسخ به این پرسش ماجرای پادشاهی ملکه سبا و نقش مهم چهار زن در نبوت موسی (ع) تحلیل می شوند.

مقاله «جنس مؤنث در قرآن و حدیث»: دریافت

  • رضا کریمی

نظرات (۱)

  • همشاگردی بوعلی
  • سلام به دوست عزیز و فاضل خودم
    مقاله رو خوندم، برام جالب و زیبا بود.
    نکاتی هست که به یکی از اونا اشاره میکنم:
    به نظر میرسه این برداشت کلی که دختر از پسر بالاتره که در مقاله با توجه به آیه 36 سوره آل عمران به اون اشاره شده صحیح نیست.
    این عبارت در این آیه مقایسه مطلق دختر و پسر نیست بلکه مقایسه پسری که مریم میخواست با دختری که خدا بهش داد هست؛ به این معنی که خدا میفرماید اون پسری که تو میخواستی مثل این دختری که ما بهت دادیم نیست (یعنی این دختری که به تو دادیم از اون پسری که میخواستی بالاتره)؛ مطلب اخیر در ذیل این آیه در تفسیر المیزان هم اشاره شده؛ به بیان دیگر "الف لام" در "الذکر" و "الانثی"، استغراق نیست که همه پسران و دختران رو در بر بگیره، بلکه "الف لام" در "الذکر" عهد ذهنی (یعنی اون پسری که تو ذهن تو بود)، و در "الانثی" عهد حضوری (این دختری که بهت دادیم) هست.  
    پاسخ:
    سلام
    ممنونم
    بله این نکته من در صورتی صحیح است که الذکر و الانثی مانند دیگر آیات همچون
     وَ ما خَلَقَ الذَّکَرَ وَ الْأُنْثى‏ (لیل/3)
    فَجَعَلَ مِنْهُ الزَّوْجَیْنِ الذَّکَرَ وَ الْأُنْثى‏ (قیامت/39)
    وَ أَنَّهُ خَلَقَ الزَّوْجَیْنِ الذَّکَرَ وَ الْأُنْثى‏ (نجم/45)
     باشد
    البته علت اینکه پسر دختر نمی شود حمل ویژه ای است که یک مؤنث می تواند داشته باشد از این جهت همه دختران از آن جهت که می توانند حامل شایسته ای باشند از پسران بالاتر می روند. به عبارت دیگر اگر علت قابل تعمیم باشد می توان معلول را هم تعمیم داد
    ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
    شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
    <b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
    تجدید کد امنیتی