تفکر توحیدی

وبلاگ هزار و یک حرف

تفکر توحیدی

وبلاگ هزار و یک حرف

این وبلاگ تلاشی برای تبیین تفکر توحیدی است

کانال تلگرامی رضاکریمی
https://telegram.me/karimireza1001

کوه میخ زمین است وَ الْجِبالَ أَوْتاداً (نبأ/7)، یعنی زمین را از اضطراب و لرزش نگه می دارد: وَ الْجِبالَ أَرْساها (نازعات/32). همین مخلوقات محکم و قدرتمند -که نه تنها خود محکمند بلکه زمین را هم محکم نگه می دارند- روز قیامت ریز ریز شده و به راه می افتند و کوبیده و پراکنده مانند پنبه حلاجی شده می شوند: وَ یَسْئَلُونَکَ عَنِ الْجِبالِ فَقُلْ یَنْسِفُها رَبِّی نَسْفاً (طه/105)، وَ إِذَا الْجِبالُ نُسِفَتْ (مرسلات/10) وَ تَسیرُ الْجِبالُ سَیْراً (طور/10)، وَ بُسَّتِ الْجِبالُ بَسًّا (واقعه/5)، وَ تَکُونُ الْجِبالُ کَالْعِهْنِ (معارج/9)، وَ إِذَا الْجِبالُ سُیِّرَتْ (شمس/3)، وَ تَکُونُ الْجِبالُ کَالْعِهْنِ الْمَنْفُوشِ (قارعه/5)

کوهها در ظاهر بی حرکت و متقن به نظر می رسند ولی در باطن در حال حرکت و سیر  هستند، شبیه حرکت ابرها که  ظاهراً ثابت و در حقیقت متحرک هستند: وَ تَرَى الْجِبالَ تَحْسَبُها جامِدَةً وَ هِیَ تَمُرُّ مَرَّ السَّحابِ (نمل/88)، توصیفات قرآنی از کوبیده و پودر و پراکنده شدن کوهها گاهی با فعل ماضی بیان می شود: کوه رمل پراکنده «بود»: وَ کانَتِ الْجِبالُ کَثیباً مَهیلاً (مزمل/14). پس آیا نمی بایست نتیجه بگیریم که کوه هم اکنون جمع اضداد است؟ هم محکم و متقن و هم کوبیده و پراکنده!؟ هم ضعیف و هم نگهدارنده؟ نتیجه جمع اضداد این است که بگوییم: روز قیامت این ضعف و فنا ظهور می کند نه اینکه به وجود بیاید!

اوج تعبیر قرآن در مورد کوهها آنجاست که آنها را به سراب توصیف می کند: وَ سُیِّرَتِ الْجِبالُ فَکانَتْ سَراباً (نبأ/20). در یوم الفصل کوهها به راه می افتند و سراب می شوند یا درست بگوییم: سراب بودنشان آشکار می شود. سراب پدیده شگفت و تأمل برانگیزی است. سراب آنجایی است که تشنه آب می پندارد ولی وقتی به آن می رسد چیزی نمی یابد ولی در عوض خدا را می یابد! کَسَرابٍ بِقیعَةٍ یَحْسَبُهُ الظَّمْآنُ ماءً حَتَّى إِذا جاءَهُ لَمْ یَجِدْهُ شَیْئاً وَ وَجَدَ اللَّهَ عِنْدَه (نور/39). گویی خداوند سراب را آفرید تا بندگان تشنه و فقیر  غیرخدا را هیچ بیابند و فقط خدا را وجود بدانند.

در روایات، مؤمن مانند کوه راسخ توصیف شده است: «المؤمن‏ کالجبل‏ لا تحرکه العواصف»[1]‏. آیا این تفسیر از کوه در قرآن را نمی بایست بر مؤمن هم تطبیق بدهیم؟ مؤمن مانند کوه است که زمینی که در آن زیست می کند را از حوادث نگه می دارد.  خداوند خلقی را خلق کرد که آنها را حجت بر برمردم و «اوتاد» زمین قرار داد که قوام بخش امر الهی باشند‏[2].  اما گمان نکنیم که این ثبات و نگهدارندگی حقیقی است! بلکه مؤمن از خود هیچ ندارد او فانی و ضعیف است و سرابی بیش نیست و فقط چون خدا آنجاست پس او هم مطلوب و مؤثر واقع می شود.

 



[1] شرح الکافی-الأصول و الروضة (مولى صالح مازندرانی)، ج‏9، ص 172

[2] إِنَّ اللَّهَ جَلَّ وَ عَزَّ خَلَقَ خَلْقاً مِنْ خَلْقِهِ فَجَعَلَهُمْ حُجَجاً عَلَى خَلْقِهِ فَهُمْ أَوْتَادٌ فِی أَرْضِهِ قُوَّامٌ بِأَمْرِه الکافی ج‏6، ص 257

  • رضا کریمی

نظرات (۴)

مدیر خوش فکر وبلاگ، کوه ها و آدم ها بسیار آگاه کننده و دلنشین نوشته شده سپاسگزارم.
 
"گویی خداوند سراب را آفرید تا بندگان تشنه و فقیر  به جای غیرخدا را هیچ بیابند
و فقط خدا را وجود بدانند"

به عنوان یک کتابدار که در جامعه امروزی شاهد بلافصل نوع ارتباط جوانان و نوجوانان با مسائل انسان ساز هستیم برای برقراری بیشتر این ارتباط خواندن کتاب "پنج نفری که در بهشت ملاقات می کنید" اثر میچ آلبوم نویسنده معتقد و خالق "سه شنبه ها با موری" را پیشنهاد می کنم. 
این پیشنهاد به این دلیل نیست که در فرهنگ ما کمبود منبع وجود دارد بلکه تنها به این دلیل است که جوانان و نوجوانانی که به اشتباه می پندارند دلیل پشرفت غرب بی اعتقادی آنهاست و تقلید کورکورانه می کنند با خواندن چنین آثاری آگاه باشند که جدایی از خالق بی همتای هستی برابر با نیستی است.

الهی!
 چه یاد کنم که خود همه یادم؟...    (مناجات نامه خواجه عبدالله انصاری)



سلام

بله. نکته خوبی است.

به یاد دارید که ملاصدرا هم برای تبیین و اثیات حرکت جوهری به آیه "وَ تَرَى الْجِبالَ تَحْسَبُها جامِدَةً وَ هِیَ .." اشاره می کند.

با سلام

 

وبلاگ نویس فرهیخته ، مطلب شما در سایت قلم تو منتشر گردید .

 

هدیه سایت به شما

دنیا چیز بدی نیست، چیز کمی است .

ایه 20 سوره حدید

 

با تشکر فراوان

مدیریت سایت قلم تو

با سلام

 

سایت وبلاگنویسان استان کرمانشاه (قلم تو ) به منظور شناساندن وبلاگنویسان فعال و فرهیخته و در جهت بهبود شرایط وبلاگنویسی از شما دعوت به عمل می آورد که لینک بهترین مطالب وبلاگ خود را به سایت قلم تو ارسال نمایید ,  وبا عضویت در سایت قلم تو از جوایز ، مصاحبه با وبلاگنویسان برتر ، اردوهای تفریحی ، دریافت جدید ترین جزوات آموزشی وبلاگ نویسی . .... برخوردار شوید.

 

تنها کافیست به آدرس قلم تو : http://ghalameto.ir/ مراجعه و در قسمت ثبت نام اقدام به نام نویسی نمایید و همچنین بهترین مطلب خود را روزانه به قسمت ارسال مطلب سایت قلم تو ارسال نمایید تا از این طریق منتشر گردد.

 

شایان ذکر است هر ماه  به بهترین وبلاگ جایزه اهدا میگردد .

 

با تشکر فراون

مدیریت سایت قلم تو

 

موفق و منصور باشید

  
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی